Lazer epilasyon teknolojisi gelişmeye devam ederken, yeni teknikler ve yeni lazer sistemlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Kliniklerde, merkezlerde farklı dalga boyuna sahip farklı modelde lazer cihazları kullanılıyor. Tüm bu cihazlar arasından uygun olanı seçebilmek için kişinin bu sistemler hakkında bilgi sahibi olması her zaman iyidir. Bu amaçla Alexandrite ve Diode lazer epilasyon cihazlarını karşılaştırarak sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Lazer epilasyon FDA onaylı bir uygulamadır. Tedavinin kalıcılığını ve seans sayısını cilt ve kıl rengi, kıl yoğunluğu belirler. Uygulamada kullanılan lazer cihazı da tedavinin etkinliğinde önemli rol oynar. Epilasyon cihazı hangi dalga boyuna sahip olursa olsun mutlaka FDA onaylı medikal cihaz olmalıdır. Etkin ve kalıcı bir lazer epilasyon için FDA onayı en önemli etkendir. Lazer epilasyonda en çok Alexandrite ve Diode dalga boyuna sahip lazer cihazları kullanılır.
Alexandrite ve Diode Lazerler Arasındaki Fark Nedir?
Her iki lazer cihazı da lazer epilasyon amacıyla sıkça kullanılır.
Alexandrite Lazer: 755 nm kısa dalga boyuna sahiptir. Cilt tipi I-IV arası lazer epilasyon yapılması için idealdir. Yüksek melanin emilimine sahiptir. Bu nedenle daha koyu ciltlerde ve bronz tende epilasyon yapılmasına uygun değildir. Açık tenli kişilerde kullanılması daha güvenlidir. Yüz bölgesindeki ayva tüylerinde tetiklenme yapabildiğinden yüzde pek kullanılmaz. Uygulama esnasında kıllarda tütsüleme yapması hasta açısından konforludur. Alexandrite lazer cihazları ile epilasyonda cildin soğutmak için kryojen gazı veya hava soğutma cihazları kullanılıyor. Hava soğutma cihazları ile yapılan soğutma hasta konforu açısından daha yüksektir. Alexandrite lazer cihazları daha çok 15 mm ve 18 mm spot çapında başlıklar ile uygulama yapıyor. Candela lazer cihazı 18 mm, Clarity lazer cihazı ise 20 mm spot çapında başlık kullanıyor. Başlık çapı büyüdükçe daha geniş alan tarandığından ve 20 mm spot çapıyla Clarity sektördeki en hızlı Alexandrite lazer epilasyon cihazı diyebiliriz. Alexandrite lazerlerde spot çapı büyüdükçe lazer ışını daha derine nüfus eder. Bu nedenle Clarity lazer oldukça güçlü bir sistem ve kalıcı sonuçlara sahip.
Diode Lazer: 810 nm dalga boyuna sahiptir. Bu uzun dalga boyu ciltte daha derine nüfus eder. Teorik olarak cilt yüzeyindeki melanin pigmentinden kaçınır ve doğrudan kıl folikülünü hedef alır. Uzun dalga boylu Diode lazerlerin ciltte hasar oluşturma riski Alexandrite lazerlere kıyasla bir hayli düşüktür. Yine ciltte renk değişikliği riski minimum düzeydedir. Diode lazerler derin yerleşimli kıllarda oldukça iyi etki gösterirler. Bikini bölgesi ve özellikle erkek omuz, sırt gibi derin yerleşimli kıllar için diode lazer iyi bir seçimdir. Melanin pigmenti tarafından daha düşük düzeyde emildiğinden koyu renkli ciltlerde ve hatta bronz tenlerde de kullanılabilir. Daha derine nüfus ettiği için Diode lazer epilasyon biraz daha ağrılıdır. Buz Lazer ile birlikte Diode lazerlerin ağrı sorunu da tamamen ortadan kalktı. Günümüzde ağrısız, etkili ve hızlı bir Diode lazer epilasyon için Buz lazer en çok tercih edilen cihazların başında geliyor. Burada en çok dikkat edilmesi gereken FDA onaylı orijinal Buz Lazer cihazı ile epilasyon yaptırdığınızdan emin olmak.
Alexandrite Lazer Mi Diode Lazer Mi Seçmeliyiz?
Alexandrite ve Diode lazerlerin her ikisi de istenmeyen tüylerin giderilmesinde etkilidir. Her ikisin de avantajları ve dezavantajları mevcuttur.
Teni açık, kıl rengi ise koyu renkli olan kişilerde Alexandrite lazer iyi bir tercihken koyu tenli kişiler için Diode lazer daha iyi bir seçimdir. Bronz tenlerde Alexandrite lazer ile epilasyon için kişinin teninin açılması beklenirken, Diode lazer ile güneş temasından 1 hafta sonra uygulama yapılabilir. Alexandrite lazer ile epilasyondan sonra minimum 1 ay güneşe çıkmamak gerekir. Bu nedenle yaz aylarında kullanıma uygun değildir. Diode lazer ile yaz aylarında da epilasyon yapılabilmektedir. Yüz bölgesinde Alexandrite lazer ince tüylerde aktivasyon yapabileceğinden, yüz bölgesinde Diode lazer tercih edilmelidir. Ciltte oldukça derine nüfus eden Diode lazer sırt, omuz, bikini bölgesi gibi derin yerleşimli kıllarda daha etkilidir. İnce kılların epilasyonu için de Diode lazer önerilmektedir. Alexandrite lazer epilasyonda tüyler tütsülenirken, Diode lazerler tütsüleme yapmaz. Her iki cihazla epilasyondan sonra uzayan kıllar 2-3 hafta sonra dökülür. Ağrı eşiği düşük kişiler için her iki lazer cihazı da rahatsızlık verebilir. Bu kişiler için de diode tabanlı Buz Lazer en iyi seçimdir. Kullandığı patentli ICE teknolojisi ile cildi -3 dereceye kadar soğutan Buz Lazer neredeyse tamamen ağrısız bir uygulama. Son yıllarda oldukça revaçta olan Buz Lazer, patentli ütüleme tekniği ile çok da hızlı bir yöntem.