Lazer epilasyonda en çok kullanılan yöntemlerden Buz Lazer ve Alexandrite arasında seçim yapmakta zorlananlar için iki yöntemi de detaylı inceledik.
Öncelikle Buz Lazer FDA onaylı bir sistem. Alexandrite lazer epilasyonda da kullanılan cihazın mutlaka FDA onayının olmasına dikkat etmek gerekir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Clarity, Candela gibi FDA onaylı Alexandrite lazer cihazları mevcut.
Buz Lazer mi ve Alexandrite Lazer mi Seçmeliyim?
- Buz lazer diode dalga boyuna sahip bir sistem. Alexandrite lazere kıyasla kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından daha düşük oranda emilir. Bu da koyu tenli kişilerde de güvenle lazer epilasyon yapılabilmesini sağlar. Alexandrite lazer açık tenli kişilerde oldukça etkilidir, ancak koyu cilt renginde kullanılması ciltte renk değişimlerine neden olabilmekte. Bu kişilerde düşük dozlarda uygulama yapılarak yan etki riski azaltılabilir, bu da epilasyonun etkinliğini azaltır. Bronz ten dahil tüm cilt tiplerinde kullanılabilen Buz Lazer bu yönüyle Alexandrite lazerden daha avantajlı.
- Buz Lazer epilasyondan 1 hafta önce ve 1 hafta sonra güneşe çıkmamak yeterli iken Alexandrite lazer için bu süre minimum 1 aydır. Alexandrite lazer epilasyondan önce cildin renginin açılması beklenir, aksi halde ciltte yanıklara veya hipopigmentasyon denilen beyaz lekelere neden olabilir. Bu nedenle Alexandrite lazerin yaz aylarında kullanımı sınırlıdır, Buz Lazer ise yaz dahil her mevsimde uygulanabiliyor.
- İnce kıllar lazer epilasyona oldukça dirençlidir. İnce kıl kalın kıla göre lazer enerjisini daha düşük düzeyde emer. Dolayısıyla etki sağlayabilmek için yüksek dozlar kullanmak gerekir. Bu da özellikle koyu tenli kişilerde ince kılların epilasyonunu bir hayli zorlaştırır. Alexandrite lazer ile belli enerji seviyesinin üzerine çıkılması yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle ince kıllar için uygun değildir. Buz Lazer ise ince kılların epilasyonunda da güvenle kullanılıyor.
- Lazer epilasyon acısı özellikle ağrı eşiği düşük kişiler için bir hayli zorlayıcı olabiliyor. Alexandrite lazer epilasyonda gaz soğutma ya da hava soğutma kullanılıyor. Örneğin; Candela gaz soğutma, Clarity ise hava soğutma kullanıyor. Alexandrite lazer epilasyonda hava soğutmanın gaz soğutmaya göre daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Buz Lazer ise gelişmiş bir soğutma sistemine sahip, patentli ICE teknolojisi ile cildi -3 dereceye kadar soğutuyor. Başlığın safir ucu buz gibi soğuk oluyor ve cilde değdiğinde anında cilt serinliyor. Buz Lazer ile neredeyse tamamen ağrısız bir lazer epilasyon gerçekleşiyor.
- Buz Lazer, patentli ütüleme tekniği ile adeta masaj konforunda epilasyon yapıyor. Alexandrite lazer cihazları ise geleneksel lazer atışlarını kullanıyor. Buz Lazer tedavi başlığı 2X1 tarama alanına sahip, bu büyük tedavi başlığı lazer epilasyon seanslarını yarı yarıya kısaltıyor. Alexandrite lazer cihazları arasında da en hızlı cihaz, standart 20 mm spot çapındaki başlık ile Clarity.
- Erkeklerde sırt, omuz gibi alanlardaki kıllar derin yerleşimlidir. Bu kıllarda Alexandrite lazer hem çok ağrılıdır hem de fazla seans gerektirebilir. Diode dalga boyuna sahip Buz Lazer Alexandrite lazerden daha derine nüfus edebildiğinden bu bölgedeki kılların epilasyonunda daha etkilidir.
- Alexandrite lazer, yüzdeki ayva tüylerinde aktivasyon yapabiliyor. Bu nedenle yüzde kullanım için fazla tercih edilmiyor. Buz Lazer ise aktivasyon yapma riski yok, bu nedenle yüz lazer epilasyonunda da güvenle kullanılıyor.
Her iki sistemi kıyasladığımızda etkinlik, çok yönlülük, konfor ve hız açısından Buz Lazer öne çıkıyor. Bronz ten dahil tüm cilt tiplerinde her mevsimde uygulanabilmesi, ince kıllarda etkili olması büyük avantaj sağlıyor.