Nd:YAG Lazer, 1064 nm dalga boyuna sahip katı hal lazer sistemidir. Lazer epilasyon, damar ve leke tedavisinde kullanılır. Yüksek oranda hemoglobin emilimine sahiptir. Bu özelliği ile damar tedavisinde kullanılır. Kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilimi ise Alexandrite ve Diode lazerlerden daha düşüktür. Bu düşük emilime bağlı olarak koyu tenli kişilerde ve bronz tende lazer epilasyon için oldukça güvenlidir. 1064 nm dalga boyu daha derin dokuya nüfus edebildiğinden kıl kökünde en derin etkiyi sağlar.
Nd:YAG Lazer Nasıl Uygulanır?
Lazer epilasyon ilk zamanlarda sadece açık tenli ve koyu renkli kıllara sahip olan kişilere uygulanabiliyordu. Çünkü lazer epilasyon esnasında, kılda bolca bulunan melanin adı verilen renk pigmentini hedefleyen belli bir dalga boyundaki lazer ışını cilde gönderilir. Emilen lazer ışını kıl köküne iletilir ve burada ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder.
Melanin pigmeni aynı zamanda deride de bulunur. Cilt rengi ne kadar koyuysa melanin pigmenti de o denli fazladır. Dolayısıyla cilt rengi koyulaştıkça lazer ışınını da daha çok emer ve ciltte yanık oluşma riski artar, cilt lekeleri oluşabilir. Bu prensipten yola çıkarak uygulanan lazer epilasyon yöntemlerinde koyu tenli kişilerde ve özellikle bronz tende lazer epilasyon yapmak oldukça risklidir.
Teknolojik gelişmeler ile birlikte koyu tenli kişilere lazer epilasyon yapılabilmesini sağlayan Nd:YAG lazer sistemleri üretilmiştir. Nd:YAG lazer, düşük melanin emilimi ile bu gruptaki kişilerin lazer epilasyona çözüm sunan bir dalga boyuna sahiptir. Çevre dokuya zarar vermeden koyu tenlerde güvenle lazer epilasyon yapılabilmesine olanak tanır. Ayrıca erkek sırt, omuz, göğüs gibi derinde yerleşimi olan kılların lazer epilasyonunda etkili sonuçlara sahiptir.
Nd:YAG Lazer Epilasyonun Yan Etkileri Nelerdir?
Nd:YAG lazer epilasyon lazer sistemlerinden daha ağrılıdır. Bunun nedeni, diğer dalga boylarına kıyasla cildin daha derin tabakalarına nüfus etmesidir. Uygulamadan sonra kabarma, kızarıklık ve hafif ödem olabilir. Bu durum birkaç gün sürebilir.
Tüm diğer lazer epilasyon yöntemlerinde olduğu gibi Nd:YAG lazer epilasyon da hatalı parametrelerle uygulandığında ciltte yanık yapabilir.
Özellikle bronz tenli kişilerde yüksek dozlarla yapılan uygulamalar ciltte yanık oluşmasına neden olabilir. Bu geçici yanıklar sonrasında ciltte kabuklanma olur ve kabuk düştükten sonra hipopigmentasyon (ciltte beyaz lekeler) gelişebilir. Uygun dozlarla uygulandığında bu tür yan etki riski çok düşüktür.
Nd:YAG lazer ile bronz ten dahil tüm cilt tiplerinde lazer epilasyon yapılabilmesi önemli bir avantajdır. Ancak Nd:YAG lazer epilasyonun bazı dezavantajları da vardır. Nd:YAG lazer teknolojisi küçük çaplı tedavi başlıkları ile uygulama yapılmasına izin verir. Bu da lazer epilasyon seanslarının bir hayli uzun sürmesine neden olur.
Nd:YAG lazer epilasyonun uzun seans süresi ve fazla ağrılı olması koyu tenli kişilerin lazer epilasyonu için daha gelişmiş teknolojiler üretilmesine neden olmuştur. Bu amaçla Buz Lazer geliştirilmiştir. Geleneksel lazer atışları yerine tedavi başlığının sürekli hareket ettirildiği ütüleme tekniği ile lazer epilasyon ağrısı nerdeyse tamamen ortadan kalkmıştır. Cildi buz gibi soğutan başlık da konforu arttırmıştır.
Buz lazer ile de Nd:YAG lazer gibi bronz ten dahil tüm cilt tiplerinde güvenle lazer epilasyon yapılabilmektedir. Buz lazerin yeni modeli Buz Lazer Platinum, tüm cilt tiplerinin yanı sıra ince kıllarda da etkili lazer epilasyon yapmaktadır. Lazer epilasyonda kullanılan Nd:YAG, Alexandrite ve Diode dalga boylarını tek bir sistemde birleştiren Buz Lazer Platinum dünyanın ilk ve tek 3 dalga boylu lazer epilasyon cihazıdır. Her dalga boyunun avantajını en üst seviyeye çıkarıp, dezavantajlarını ise minimuma indirmiştir.
Koyu tenli ve bronz tenli kişiler için Nd:YAG lazer epilasyonu tercih eden ancak dezavantajlarından şikayetçi olanlar için Buz Lazer Platinum iyi bir çözümdür.